Til EXPO i Milano

I slutningen af juni drog jeg til Milano for at besøge verdensudstillingen, EXPO 2015. Temaet for udstillingen er ‘Feeding the Planet, Energy for Life’ og mit fokus var selvsagt på fødevaredelen, hvor jeg bl.a. havde store forventninger til ‘Future Food District’ – et temaområde som det italienske Coop står bag.

IMG_0271
Desværre matchede området ikke mine forventninger. En del af området udgøres af et fremtidens supermarked, som egentlig ligner supermarkeder som vi kender dem – i hvert fald fra Italien. Det, der er nyt, og som relaterer sig til temaet for EXPO, er nogle touchskærme, som sidder ved hver fødevaregruppe.

IMG_0285

På disse har man mulighed for, på stedet, at tilgå informationer om hver enkelt vares oprindelse, energifordeling og klimabelastning. Det er sådan set fint og relevant, jeg synes bestemt også vi skal forholde os til, hvordan vores forbrugsvaner influerer på klima og miljø – ikke et ondt ord om det! Men jeg savner at der sker noget nede i køledisken, for i fremtidens supermarked er kølediskene fyldt op med den samme slags varer, som ethvert andet supermarked – og det skuffede mig lidt. Jeg havde gerne set, at man interesserede sig for sammenhængen mellem fødevarekvalitet og forarbejdningsgrad, hvilket man for så vidt sagtens kunne sammenholde med klimabelastning. Så ville det i min optik være reelt fremtidsorienteret.

Hvad jeg manglede af fokus på fødevarekvalitet hos Coop, fandt jeg til gengæld i rigt mål i den franske pavillion. Her blev man først ledt igennem en labyrint af kål, korn, vinstokke, tomater, aubergine osv. Alle de fødevarer man dyrker i Frankrig, og jeg bliver jo altid glad, når jeg ser gode råvarer stå og strutte.


IMG_0505 IMG_0504

Inde i pavillonen var budskabet enkelt: “Spis veltillavet mad af gode råvarer. Det gør vi i Frankrig – og det virker!” Så der stod jeg og tænkte, at det jo sådan set også er det jeg altid går og siger, så måske er der ikke så meget nyt under solen. Det er måske i virkeligheden så enkelt, indlysende og lige til: Veltillavet mad af rene, gode råvarer, men samtidig bliver det enkle utroligt vanskeligt i en kultur, hvor vi igennem så mange år har arbejdet på at industrialisere vores fødevareproduktion.

Disse forhold blev også problematiseret i SlowFood bevægelsens område, så der er skam flere der interesserer sig for området.

Var EXPO så en skuffelse? Nej, det var det ikke. Det var noget andet end først antaget, men det er bestemt en oplevelse. Udstillingen er gigantisk og man kan slet ikke nå at se det hele på en dag, men hele stemningen og kontrasterne mellem de forskellige lande er værd at opleve.

Bjarke

Speak Your Mind

*